Breaking

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Τα κριτήρια για τις 120 δόσεις στα Ταμεία

Αποτέλεσμα εικόνας για Τα κριτήρια για τις 120 δόσεις στα Ταμεία

Κριτήρια που ξεκινούν από το εισόδημα και φτάνουν σε καταθετικούς λογαριασμούς και σε ακίνητα θεσπίζονται για τις ρυθμίσεις χρεών στα Ταμεία, μέσα από τα σχέδια των υπουργικών αποφάσεων που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας για να εφαρμοστεί ο νόμος 4469/2017 του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.
Οι δόσεις της ρύθμισης δεν θα αποφασίζονται από τους οφειλέτες, αλλά θα βγαίνουν με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που πληροί ο καθένας.
Όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, κανένας από όλους όσοι χρωστούν στα Ταμεία δεν θα έχει δικαίωμα να διαλέγει μόνος του αν θα κάνει ρύθμιση σε 50 ή 120 δόσεις, αλλά το τελικό «δοσολόγιο» θα βγαίνει μέσα από ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που θα λαμβάνει υπόψη πόσα χρωστά, σε ποιους και ποιο είναι το ύψος του εισοδήματος αλλά και της ακίνητης περιουσίας του, σε περίπτωση που χρωστά πάνω από 20.000 ευρώ.
Τα σχέδια που είναι στο τραπέζι και εξετάζονται εν όψει των αποφάσεων που αναμένεται να εκδοθούν, για τα χρέη στα Ταμεία, προβλέπουν:
  • Ρύθμιση οφειλών που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες ως τις 31/12/2016.
  • Για χρέη ως 3.000 ευρώ οι δόσεις καθορίζονται ως τις 36. Από το ποσό αυτό δεν αφαιρούνται τόκοι και προσαυξήσεις, δηλαδή πληρώνεται ολόκληρο το κεφάλαιο μαζί με τις προσαυξήσεις χωρίς καμία έκπτωση.
  • Για χρέη από 3.000 ευρώ ως και 20.000 ευρώ οι δόσεις θα διαμορφώνονται ως ποσοστό επί του εισοδήματος. Το ποσοστό εισοδήματος που θα πηγαίνει για τις δόσεις της ρύθμισης θα βγαίνει με κλίμακες εισοδήματος και οφειλής. Δηλαδή ένας επαγγελματίας που χρωστούσε το 2016 12.000 ευρώ και έχει εισόδημα 5.000 ευρώ μπορεί να πληρώνει το 25% του ετήσιου εισοδήματος, που βγάζει ετήσια δόση 1.250 ευρώ και εξόφληση ως 115 μήνες. Αν όμως το εισόδημα αυξηθεί, τότε οι δόσεις θα μειωθούν. Για 10.000 ευρώ εισόδημα, εξετάζεται να ζητείται το 30% για δόσεις παλιού χρέους, που σημαίνει 3.000 ευρώ ετήσια δόση και 250 ευρώ μηνιαία. Για χρέος 12.000 ευρώ, οι δόσεις περιορίζονται στις 48, αν το εισόδημα είναι 10.000 ευρώ.
  • Για χρέη άνω των 20.000 ευρώ οι οφειλέτες θα πρέπει να υποβάλουν υποχρεωτικά αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού και, αν χρωστούν μόνον σε ασφαλιστικά ταμεία, θα παραπεμφθούν για τη διευθέτηση της οφειλής τους στον ΕΦΚΑ. Εκεί θα υποβάλουν το Ε1, το Ε3 αλλά και το Ε9 ώστε να καταγραφεί πλήρως η περιουσιακή τους κατάσταση. Απαραίτητη θα είναι και η υποβολή των τραπεζικών λογαριασμών. Αν εγκρίνεται η αίτηση θα βγαίνει ατομική ρύθμιση και ο αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται ανάλογα με το εισόδημα που δηλώνουν, αλλά και με βάση την αξία της περιουσίας που διαθέτουν. Σε κάθε περίπτωση τα κριτήρια θα είναι πιο αυστηρά και κυρίως οι οφειλέτες με χρέη άνω των 20.000 ευρώ θα αναγκαστούν να βάλουν συνδιαχειριστή στην τσέπη τους τον ΕΦΚΑ ή την εφορία, αλλιώς δεν θα έχουν καμία προοπτική ρύθμισης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή θα μετατραπούν σε επιχειρήσεις-«ζόμπι». Αν δεν ανταποκριθούν στη ρύθμιση, τότε θα εφαρμόζονται κατασχέσεις με γρήγορες διαδικασίες, αφού ο ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ θα έχουν στη διάθεσή τους όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά και την πλήρη εικόνα της ακίνητης περιουσίας των οφειλετών με το Ε9. Σε περίπτωση που ένας οφειλέτης κηρύξει πτώχευση, τότε η οφειλή στα Ταμεία θα αποπληρωθεί μέσα από τη ρευστοποίηση της περιουσίας του μέσω της αναγκαστικής πτώχευσης.
  • Μένει ανοιχτό αν τα περιουσιακά και τα εισοδηματικά κριτήρια θα λειτουργήσουν και ως κόφτες για μη ένταξη σε ρύθμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου